Palsgaard Spær hjælper unge udsatte

Udsatte unge forvandler aflagte spær til træmøbler og interiør

Både hænder og hoved kommer på arbejde, når de unge hos den socialøkonomiske virksomhed Human Results forvandler aflagte spær og genbrugstræ fra spærproducenten Palsgaard Spær til alt lige fra indendørs interiør og havemøbler til store robuste shelters. Ifølge administrerende direktør og ejer hos Human Results muliggør initiativet, at den enkelte unge etablerer en tilknytning til arbejdslivet og får et stærkt fællesskab væk fra kriminalitet, misbrug og sårbarhed.

Ifølge Danmarks Statistik dømmes de yngre aldersklasser oftest for overtrædelse af straffeloven. Mere specifikt er det de 15-24-årige, der dømmes mest for kriminalitet i Danmark. Men den tendens vil den socialøkonomiske virksomhed Human Results i Silkeborg være med til at ændre.

Human Results har specialiseret sig i at hjælpe udsatte unge og særligt truede unge i alderen 15-30 år væk fra kriminalitet eller som forebyggende indsats. Det sker blandt andet igennem initiativet Woods by Human Results, som er et værksted og værested, hvor de unge arbejder med genbrugstræ, som spærproducenten Palsgaard Spær donerer, for at få en stabil hverdag med mening.

- Vi tilbyder afklarings- og opkvalificeringsforløb til udsatte og sårbare unge, som har lange udsigter til at kunne klare et almindeligt job eller gennemføre en uddannelse, og som enten har været eller er i kriminalitet eller misbrug. Vi arbejder med fokus på beskæftigelse, arbejdsidentitet og sociale fællesskaber, og her er træhåndværk et rigtig stærkt fag, da der kommer et konkret produkt ud af arbejdet, og fordi både hænder og hoved skal bruges for at udforme produkterne. Det har stor værdi for os, at en virksomhed som Palsgaard Spær vil være med til at støtte vores sag ved at donere materialerne, så de unge har noget at arbejde med, fortæller Carina Fisker, der er administrerende direktør og ejer af Human Results.

Hos Palsgaard Spær er man ligeledes glade for samarbejdet med Human Results, og man håber at kunne inspirere de unge til på sigt at kigge mod de håndværksmæssige fag:

- Vi er rigtig glade for at kunne støtte op om den gode sag og hjælpe de unge tilbage på ret køl, så de på sigt kan komme i uddannelse, få et job og et stabilt liv. Vi mangler generelt unge mennesker i byggebranchen, så hvis vi kan være med til at inspirere blot nogle af de unge til at søge mod håndværksfagene, er det guld værd. Vi stiller også gerne op, hvis nogle af de unge skulle få lyst til at prøve kræfter med arbejdslivet hos os, siger produktionschef hos Palsgaard Spær, Per Nielsen.

Får indblik i produktionen

Som en del af samarbejdet med Human Results sorterer Palsgaard Spær alt det træ fra, som de ikke selv bruger såsom træ i forkerte længder eller med småfejl. Men i stedet for at smide det ud eller omdanne til savsmuld, afhenter de unge fra Human Results træet, hvorefter de omdanner det til interiør, shelters, kontor- og udemøbler.

- Hos Palsgaard Spær har vi mere end 100 års erfaring med træ, og det betyder meget for os, at vi kan være med til at give træets gode egenskaber videre til Human Results. De unge kommer forbi med jævne mellemrum for at hente vores genbrugstræ, som vi løbende samler sammen. På den måde får de et indblik i vores produktion og virksomhed, samtidig med at det kasserede træ og stumper bliver brugt til et nyt og godt formål. De er bestemt dygtige til at lave træmøbler, og vi påtænker, at de unge skal hjælpe os med at lave nye borde og stole til vores kantine, lyder det fra Per Nielsen.

Møblerne, som de unge laver, sælges til både private og virksomheder. Pengene går til drift af værkstedet.

 

Seneste nyheder Se alle nyheder ➔

Har du spørgsmål?

Mangler du teknisk dokumentation eller ønsker tilbud til dit projekt, er vi klar til at hjælpe dig.
Ring til Kim Haubjerg eller Mette Borrisholt fra vores kundeservice på 75 77 51 55.