Nyt råhus-koncept letter byggeprocessen markant

Et helt nyt råhus-koncept kaldet ’Rækkehuse i træelementer’, som består af et komplet byggesystem i træ, ser nu dagens lys. Spær- og modulproducenten Palsgaard Spær har nemlig udviklet konceptet, som ifølge divisionsdirektør hos Palsgaard Spær, Tobias Smith, har været længe efterspurgt på det professionelle marked. Konceptet har til formål at lette byggeprocessen markant og dermed få endnu flere til at kaste sig over træbyggeri.

Mange professionelle bygherrer og således byggefirmaer vil fremover fokusere endnu mere på træbyggeri som følge af den grønne dagsorden. Men det kan være en stor omvæltning at gå fra at bygge i eksempelvis gasbeton til træ, som kræver nogle andre forudsætninger. Derfor har Palsgaard Spær, der er Danmarks største spærfabrik, udviklet en færdigdesignet rækkehusløsning i samarbejde med Prisme Arkitekter og Hansen Rådgivende Ingeniører til levering af komplette råhuse, således det bliver endnu lettere og hurtigere for landets mange professionelle bygherrer og entreprenører at opføre boliger i træ.

Fra venstre: Mogens Læssø Madsen, Tobias Smith og Kristian Klitgaard.

- Vi har i en længere periode oplevet en stor efterspørgsel fra professionelle bygherrer og entreprenører på komplette løsninger til byggeri i træ. Derfor har vi udviklet Råhus-konceptet, som består af et komplet byggesystem i store delelementer i træ til tre boligtyper. Her består råhuset af ydervægge, indervægge, etageadskillelse og tag, som leveres samlet og lynhurtigt kan lukkes, så det er klar til den videre bearbejdning. Det betyder, at vi har tænkt hele vejen rundt og sørget for alle de vigtige komponenter, der skal til, for at boligerne overholder de krav, der stilles til eksempelvis energi og statiske forhold, forklarer Tobias Smith, der er divisionsdirektør hos Palsgaard Spær. Han suppleres af Kristian Klitgaard, der er en af udviklerne bag konceptet hos Palsgaard Spær:

- Fra at være komponentleverandør går vi nu til også at kunne levere et færdigt råhus. På den måde gør vi byggeprocessen endnu mere effektiv, da vi har designet husets skelet i samarbejde med dygtige arkitekter og udviklet den statiske del sammen med ingeniørerne. Vi har derfor gjort det så nemt som muligt for kunden, og det kan forhåbentlig få endnu flere til at kaste sig over træbyggeri. Vi kan allerede mærke en stor interesse for konceptet, og vi har gang i flere dialoger om kommende projekter, fortæller han.

Råhuse bygges indendørs og giver plus i miljøcertificeringer

Med Råhus-konceptet producerer Palsgaard Spær det samlede træskelet indendørs i store produktionshaller og leverer det til byggepladsen. Ifølge konceptudvikler Mogens Læssø Madsen fra Palsgaard Spær giver det nogle klare fordele i forhold til blandt andet fugt i byggeriet og miljøcertificeringer:

- Træ er et fantastisk produkt, da det er ligevægtigt i forhold til den relative fugtighed og kan dermed optage og afgive fugt. Og derfor er det vigtigt, at konstruktionerne laves korrekt. Med vores råhuse bygger vi en åben konstruktion, som bliver produceret indendørs under tørre og optimale forhold. Vi leverer råhusene som præfabrikerede elementer i træ, og det giver en klar fordel i forhold til, hvis der bygges udendørs i en fugtig periode, hvor træet kan absorbere fugt og dermed også afgive det igen, forklarer Mogens Læssø Madsen og fortsætter:

- Det gør vores koncept helt ideelt til at bygge efter de miljøvenlige certificeringer såsom DGNB og Svanemærket, da det har stor betydning, at byggeriet opføres som et tørt byggeri, har en kort byggeperiode og ellers hurtigt kan udtørres for fugt. Derudover bygger vi udelukkende råhusene med PEFC-certificeret træ, som er en sikkerhed for mere bæredygtige produkter.

På nuværende tidspunkt består Råhus-konceptet af basisboliger i tre forskellige størrelser fra 80 til 115 kvadratmeter i et og to plan, hvoraf der kan sammensættes dobbelthuse og rækkehuse i flere udformninger.

Eksempel på design af råhus.

Pressekontakt:
Rikke Henningsen Herrguth, kommunikations- og marketingansvarlig, Nordic Wood Industries.
60 38 90 45 eller rhh@nowi.dk

Seneste nyheder Se alle nyheder ➔

Har du spørgsmål?

Mangler du teknisk dokumentation eller ønsker tilbud til dit projekt, er vi klar til at hjælpe dig.
Ring til Kim Haubjerg eller Mette Borrisholt fra vores kundeservice på 75 77 51 55.