1.000 dage uden arbejdsulykker

1.000 dage uden arbejdsulykker: Sådan har Palsgaard Spær knækket koden til et sikkert arbejdsmiljø.

Kurser, sikkerhedsvurderinger og ikke mindst et højt engagement fra medarbejderne. Sådan lyder opskriften på en kraftig minimering af arbejdsulykker i Palsgaard Spær, der har base i midtjyske Hampen og produktion flere steder i landet. I afdelingerne i Kliplev og Ugilt kan de sågar fejre henholdsvis 1.000 og 500 dage uden en eneste arbejdsulykke.

I 2023 blev der anmeldt 49.050 arbejdsulykker på landsplan, og selvom det er et stort fald sammenlignet med et rekordhøjt antal arbejdsulykker i 2022, er der samlet set ikke sket en nævneværdig ændring i antallet af ulykker i de seneste 10 år.

Men hos Palsgaard Spær, der har produktion på lokationer fordelt i hele landet, har man fundet formlen på at sænke antallet af arbejdsulykker drastisk. Endda i sådan en grad, at afdelingerne i Kliplev og Ugilt har været uden arbejdsulykker i mere end 1.000 og 500 dage. Ifølge John Sandholm, produktions- og indkøbsdirektør i Palsgaard Spær, er de flotte tal opnået takket være medarbejdernes høje engagement i at skabe et godt arbejdsmiljø på tværs af alle produktionsenhederne.

- Vi har haft et skærpet fokus på arbejdsulykker i en lang periode med blandt andet kurser for medarbejderne, der har givet dem værktøjer til at vurdere og undgå arbejdsulykker i det daglige. Vi laver også konstante sikkerhedsvurderinger i hver afdeling, og har der været en arbejdsulykke eller nærved-hændelse, bliver de evalueret, så vi kan lære af dem. Men i sidste ende kan ledelsens strategi kun lykkes i samarbejde med medarbejderne, og der må man sige, at vi oplever et meget højt engagement, siger John Sandholm.

At medarbejdernes engagement er nøglen til at undgå arbejdsulykker, er Thomas Jonasson, der er produktionsleder i Kliplev-afdelingen, helt enig i. Sammen med afdelingens lokale sikkerhedsrepræsentant er det hans ansvar, at medarbejderne i Kliplev er godt klædt på og tager ejerskab over at opretholde et sikkert arbejdsmiljø.

- Arbejdsmiljøet er i den grad medarbejderdrevet, og de er gode til at komme med feedback og melde sikkerhedsrisici ind til ledelsen. Den feedback deler vi på tværs af vores afdelinger, ligesom vi deler vores erfaringer med nærved-hændelser og arbejdsulykker, så opgaven med at undgå arbejdsulykker bliver løftet i samlet flok. Vi har også opsat infoskærme, der eksempelvis viser, hvor mange dage vi har haft uden en arbejdsulykke. Medarbejderne er meget engageret i de statistikker, og det giver en konstant overvågenhed på at holde en høj sikkerhedsstandard, forklarer Thomas Jonasson.

Godt arbejdsmiljø som strategisk målsætning

For at kunne fortsætte med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft har Palsgaard Spær lavet en strategiplan for, hvordan virksomheden forbliver en attraktiv arbejdsplads. Strategien inkluderer blandt andet en målsætning om, at arbejdsmiljøet skal være i top, fortæller administrerende direktør i Palsgaard Spær, Tobias Smith:

- Det er vigtigt med et godt arbejdsmiljø i alle virksomheder, men når det gælder en produktionsvirksomhed som vores, tror jeg, at kommende medarbejdere skæver ekstra meget til tal såsom antallet af arbejdsulykker. I forbindelse med Palsgaard Spærs strategi for arbejdsmiljøet har vi etableret et akademi for medarbejderne, hvor de kan få udvidet og styrket deres kompetencer i bl.a. arbejdsmiljø, fortæller Tobias Smith og tilføjer:

- Det er helt tydeligt, at vores fokus har båret frugt, for det er ikke hver dag, at man i vores branche opnår 500 og slet ikke 1.000 dage uden en eneste arbejdsulykke, og de skal være ekstra stolte i Kliplev og Ugilt. Medarbejderne i alle vores afdelinger skaber flotte resultater, og de yder alle sammen en stor indsats, som jeg gerne vil takke dem for.

Medarbejderne i Kliplev og Ugilt markerer de mange dage uden arbejdsulykker med en middag senere på året.

Palsgaard Spær: produktionsleder Thomas Jonasson og sikkerhedsrepræsentant Ib Evald

Palsgaard Spær: Fra venstre produktionsleder Thomas Jonasson og sikkerhedsrepræsentant Ib Evald.

Seneste nyheder Se alle nyheder ➔

Har du spørgsmål?

Mangler du teknisk dokumentation eller ønsker tilbud til dit projekt, er vi klar til at hjælpe dig.
Ring til Kim Haubjerg eller Mette Borrisholt fra vores kundeservice på 75 77 51 55.